Bine de stiut

Montajul semineului

Montarea semineului.

Montajul cu succes a unui semineu, indiferent daca este clasic, rustic sau modern, este un procedeu complex şi cel mai bine trebuie să fie încredinţată unei fime  specializate. Aceasta trebuie să cunoască si sa respecte standardele şi reglementările tehnice de siguranţă si sa fie în măsură să evalueze corect calitatea, cantitatea şi costul de materiale necesare pentru instalarea semineului dorit de fiecare client in parte.

De retinut faptul ca producatorii de focare si seminee acorda garantie numai daca montajul a fost efectuat de către o firma specializata si de regula sa fie reprezentatii acestora. In cele mai multe cazuri, pentru ca nu toţi vanzatorii cu amănuntul oferă servicii de instalare la domiciliu, nefiind calificati, cumparatorii încearca montajul in regie proprie, sau se bazeaza pe experienţa unor zidari, rigipsari sau faiantari. Cele mai dese greseli de instalare a semineelor sau cosurilor de fum au fost realizate de către constructori foarte buni in ridicarea de case, dar neexperimentati in acest domeniu.    Am enumerat in continuare cateva principii generale privind instalarea de sobe si seminee, care va permite celor care nu pot sau nu vor să apeleze la montaj calificat, sa se convinga ca nu exista o regula generala de montaj:

– Cunoasterea tuturor parametrilor tehnici ai focarului si compatibilitatea cu tipul de semineu ales

– Indicatiile fabricantului de focar privind cerinţele pentru sistemul de evacuare a fumului.

– Inălţimea verticală a coşului de fum, secţiunea interioară corelata cu tipul de focar si cu inaltimea totala finala, uniformitatea secţiune interioara, lipsa de obstacole pe traseu evacuare, element terminal evacuare fum

– Folosirea  prizelor de admisie a aerului exterior functie de tipul de focar folosit

– Locul de amplasare al semineului si implicit al cosului de fum functie de curentii de aer exteriori

-Termoizolarea corecta a elementelor constructive existente

-Respectarea principiilor de radiatie-convectie

-Folosirea corecta a accesoriilor de racordare si admisie-evacuare-decompresie

Cateva reguli informative pentru amplasarea semineului

Structura podelei trebuie sa suporte intreaga greutate a semineului. Sa  nu uitam  că unele seminee pot fi extrem de grele pentru ca in componenta lor intra fie un focar din fonta, fie un focar samotat imbracate complet in piatra sau caramida. Etajele de case vechi din grinzi de lemn, si nu numai, se pot prabusi usor daca nu se face un calcul de rezistenta al acestora si daca nu se gasesc solutii de distributie pe suprafete mari a greutatii totale.

Pentru montajul unui focar deschis, se verifica întotdeauna distanţele de siguranţă fata de  mobilier impuse de către producător. Dacă podeaua este confectionata din material combustibil (de exemplu parchet), trebuie să fie protejata cu material incombustibil si izolant, plasat sub şi în jurul semineului pe o distanta suficient de mare care sa ofere siguranta in exploatare.

Camera în care se instalazeaza semineul, sau camerele adiacente neseparate etans, nu pot contine alte echipamente care folosesc acelasi principiu de functionare, daca acestea nu folosesc pentru intreaga combustie aer din exterior. În niciun caz nu se vor instala  în locuri unde sunt sau vor fi prezente aparate cu tiraj natural (hote de exemplu) sau conducte de aer colective.

Alimentarea cu aerul necesar combustiei trebuie sa fie egala cu o secţiune liberă de cel puţin jumătate din secţiunea liberă a coşului, dar nu mai puţin de 200 cm2 pentru focare cu foc deschis şi minim de 80 cm2 pentru dispozitie cu foc inchis traditional. Aceste guri de admisie pentru aerul de combustie din focarul semineului trebuie să fie protejate cu o grilă care nu reduce secţiunea necesara liberă, şi plasate astfel încât să nu poată fi blocata în mod accidental.

Obligatoriu semineul se amplaseaza in imediata vecinatate a cosului de fum, astfel incat sa se evite trasee orizontale pentru tubulatura de racordare.

Pozitionarea semineului sa se faca astfel incat vizibilitatea acestuia sa fie maxima, atat din punct de vedere esthetic (in general in fata canapelelor) cat si din punct de vedere tehnic (caldura emanata de semineu sa fie distribuita uniform in tot ambientul.

Reguli pentru evacuarea fumului

Amplasarea si montajul cosului de fum trebuie să fie facuta astfel incat sa se asigure un traseu minim pentru piesele de racordare dintre focarul semineului si acesta; etanşeitatea elementelor componente sa fie capabile să reziste produselor generate de procesul de ardere şi de condensare. Este exclusa folosirea tubulaturii de aluminiu. Cele mai bune materiale sunt din inox sau ţevi emailate de fier pentru sobe, inox si samota termoizolata pentru seminee.  Interiorul cosului de fum trebuie sa fie accesibil pentru a fi curatat de funingine si depuneri, si pe tot parcursul de sectiune constanta. Trebuie să se evite folosirea de curbe deschise mai mult de 45 °. Legaturile dintre piesele componente vor fi obligatoriu sigilate cu mastic refractar. In acelasi timp interiorul canalului de ardere trebuie sa fie impermeabil şi izolat corespunzător, sa reziste la solicitari mecanice normale, la temperaturi ridicate si la acţiunea produselor de ardere şi de condensare a lor, deoarece acestea sunt acide.

Cosul de fum trebuie sa fie cat mai vertical, cu abateri ce nu depăşesc 45 ° , sa asigure protectia materialelor imflamabile prin izolatii corespunzatoare , sa aiba secţiunea interioară de preferat circulara, sau dreptunghiulară dar cu colţurile rotunjite pe o rază de cel puţin 20 mm.

Privitor la  secţiunea şi înălţimea coşului, se vor respecta instrucţiunile producătorului de seminee. Recomandarea este ca la baza cosului de fum sa fie prevăzută o cameră de colectare a condensului, o usa de vizitare si curatire iar la capatul terminal sa fie prevazut cu elemente speciale care asigura evacuarea fumului.

Obligatoriu cosul de fum trebuie sa asigure functionarea doar a unui singur consummator, soba sau semineu.