SEMINEELE reprezinta piesele de atractie ale locuintelor, deoarece acestea se monteaza in locurile cele mai importante din livinguri, ocupand locurile de interes principal pentru intreaga constructie. Seminee centrale-cu vedere din doua, trei sau patru laturi, seminee pe colt sau seminee pe perete,toate constituie elementul care nu trece niciodata cu moda, fiind in jurul nostru inca de la descoperirea focului.

Finisajul exterior al acestor seminee se prezinta sub toate variantele care multumesc cele mai variate exigente: seminee clasice (linii simple, multa piatra masiva), seminee medievale (include sculpturi si coloane proeminente), seminee rustice (piatra cioplita, caramida, lemn), semineu modern (linii simple) sau seminee design (forme neregulate, materiale diverse).

Inchis sau deschis, refractar sau din otel cu samota, focarul este cel care incalzeste ambientul  in care se gaseste, functionand fie pe lemne, fie pe gaz, fie pe bioetanol. Insa semineele pe lemne sunt inca preferatele familiei, care aprecieaza rolul acestora in casa: pentru o perioada, toti membri se reunesc pentru a se incalzi, manca, vorbi sau citi, timp considerat nostalgicul moment familial.

Pe langa aceste aspecte, ramane nealterata fascinatia flacarilor care tasnesc dintre lemnele asezate  in seminee, trosnitul lemnului care arde si zgomotul caracteristic tirajului in zilele geroase.

Cu o istorie bogata si profunda de-a lungul timpului si cu o vasta utilitate, semineele isi pastreaza farmecul si rolul lor bine definit atat intr-o casa obisnuita, intr-o vila sau cabana, pensiune sau restaurant. Justificandu-si pe deplin pretul, semineele au patruns si in tara noastra la inceput in pensiuni sau restaurante, devenind treptat obiect de studiu pentru orice arhitect care face proiectul unei locuinte familiale sau turistice.

Ce contine un semineu

Trei elemente principale sunt de luat in considerare:

-focarul( incinta unde ard lemnele )

-cosul de fum

-semineul (finisajele externe).

Toate trei sunt in stricta legatura dar fiecare se calculeaza si au preturi independente! In proiectarea unui semineu cea mai importanta cerinta este aceea de a nu face fum in incaperea unde este montat si nu in cele din urma obtinerea unui randament termic sporit combinat cu estetica finisajelor externe.